4.3 C
Brno
Pátek, 19 dubna, 2024
DomůRady a NávodyTop 40 jídel a nápojů, které je třeba ochutnat

Top 40 jídel a nápojů, které je třeba ochutnat

Date:

Nenechte si ujít

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Hotel Mlýn Karlštejn: Spojení historie, luxusu a relaxace v jedinečném ubytování

Máte rádi historii a k tomu rádi cestujete? Je vám...

Ty nejlepší vodácké trasy na Vltavě

Vltava se z vodáckého hlediska dělí na 2 části...

Vodácký zájezd: dobrodružství na vodě, které si zamilujete

Vodácký zájezd je skvělým způsobem, jak prozkoumat nejrůznější řeky,...
- Komerční sdělení -časopis

Barcelona je víc než jen paella a tapas. Vydejte se na cestu pestrých chutí a lahodných katalánských specialit.
Už jste někdy cestovali za gastronomií? Pokud se do Barcelony vydáte za jejími pestrými chutěmi, určitě neprohloupíte. Spojení španělské kuchyně s tou katalánskou, směs okouzlujících chutí a osvěžující nápoje si zamiluje snad každý.

Pokud se vám při slovech španělská kuchyně vybaví hlavně paella, sangria, tapas či gazpacho, Barcelona vás nezklame. Byla by však škoda neochutnat i tradiční jídla katalánské kuchyně. Dobré gazpacho si nejlépe vychutnáte například při návštěvě Malagy v jižní Andalusii, odkud tato studená polévka pochází.

20 jídel, které je třeba v Barceloně ochutnat

  1. Tapas
    Tapas nebo katalánsky tapes jsou velmi populární v celém Španělsku. Jsou to pochutiny, které si Španělé vychutnávají se sklenkou vína nebo cavy. Někdy jen doplňují příjemné posezení u drinku, ale většinou se jich objedná několik pro celý stůl a stane se z nich večeře.

Tapas mohou být teplé i studené a pro Barcelonu je jich typických několik. Pintxos jsou odnoží tapas a většinou vypadají jako naše jednohubky – kousek pečiva je spojen párátkem se šunkou, sýrem, olivami nebo lecčím, co je k dispozici. V Barceloně mají v oblibě například i typickou bramborovou omeletu, různé šunky, sýry a mořské plody.

  1. Patates Braves
    Tyto pikantní brambory jsou dalšími z oblíbených tapas, které jsou typické pro celé Španělsko. I v Barceloně se připravují podobně jako ve zbytku Španělska, i když každý region je může dochutit jinak. Základem jsou brambory nakrájené na kostičky a smažené v oleji. Před servírováním se polijí pálivou omáčkou z rajčatového protlaku, koření, cibule, česneku a olivového oleje, případně i majonézy.
  2. Arròs Negre
    Když budete chtít vyzkoušet typickou španělskou paellu a budete mít tu možnost, jděte raději do Valencie, odkud toto jídlo pochází. I v Barceloně se určitě najde restaurace, která nabízí chutnou paellu, ale za vyzkoušení stojí podobný pokrm, který je pro Barcelonu a Katalánsko mnohem typičtější.

Arròs negro je paelle tak podobná, že ji volají také „černá paella“. Svou barvu získává z inkoustu ze sépie, který se do jídla přidává. Arròs negre se vaří s rýží a mořskými plody, jako sépie, krevety a kalamáry.

  1. Mar i Muntanya
    Typické katalánské jídlo mar i muntanya se skládá z masa a krevet. Jeho název je metaforou pro jeho ingredience – mar znamená „moře“ a reprezentuje krevety nebo jiné mořské plody a montaña znamená „hora“ a značí maso. V tomto receptu se většinou používá kuřecí maso a mar i muntanya lze podávat s rýží nebo samotné.
  2. Calçots
    Calçots jsou podobné jarní cibulce s podobnou, ale jemnější chutí. Dozrávají na podzim a v zimě, kdy se k nim tradičně váže oslava žně. Většinou se připravují na grilu nebo na ohni a podávají se s omáčkou romesco, která se skládá z rozmixovaných rajčat, paprik, chleba, česneku, ořechů, octa, soli a olivového oleje.
  3. Mandonguilles amb Sipie
    Barceloňané hlavně v zimě jedí teplá jídla, mezi něž patří i mandonguilles amb sípie, což jsou dušené masové kuličky se sépií. Na závěr vaření se přidává picada, což je vlastně omáčka k zahuštění. Připravuje se ze šťávy z vaření nebo iz vody, do které se přidá česnek, olivový olej, chléb a mandle nebo jiné ořechy. Vše se smíchá v hmoždíři a tato hustá omáčka se na závěr zamíchá do jídla.
  4. Ànec amb Peres
    Kachna na hruškách se většinou podává v restauracích zaměřených na katalánskou kuchyni. Je tradičním jídlem, jehož recept se dědí po generace a každá rodina jej připravuje jinak. Jak však název napovídá, dvě věci nesmí chybět – pečená kachna a hrušky.
  5. Esqueixada
    Jedním z typických katalánských jídel, která se podávají jako tapas, je esqueixada. Je to studený salát připravený z tresky, papriky, cibule, rajčata, olivového oleje, soli a octa. Někdy se přidávají také olivy, vařená vejce nebo lilek. Treska použitá v salátu je syrová, ale měly by se z ní odstranit všechny kosti a bývá solená a sušená.
  6. Bacalla amb Samfaina
    Solená a sušená nebo polosušená treska je v katalánské kuchyni velmi populární. Používá se také v tomto receptu, kde se vaří se směsí samfaina. To je zeleninová směs podobná francouzskému ratatouille, která v katalánské kuchyni sestává z lilku, cukety, česneku, olivového oleje, rajčata a cibule. Treska se většinou připravuje dušením a servíruje se na zeleninové směsi.
  7. Truita de Patates
    Španělská bramborová omeleta se podává zejména jako předkrm nebo tapas. Podle originálního receptu se připravuje pouze z brambor a vajec, ale existují různé recepty s cibulí, paprikou, klobásou a jinými ingrediencemi.
  8. Canelons
    Canelons jsou barcelonskou verzí italských cannelloni. Jsou to závitky z těsta plněné masem, zeleninou nebo rybím masem a zapečené se sýrem a bešamelovou omáčkou. V katalánské kuchyni se jedí hlavně na Vánoce, kdy se na nádivku používají zbytky masa z vánoční večeře.
  9. Botifarra amb Mongetes
    V Londýně si vychutnáte bangers & mash a v Barceloně zase botifarra amb mongetes. V prvním případě jde o anglickou klobásu s bramborovou kaší, ve druhém o podobné jídlo – katalánskou klobásu s fazolemi. V Barceloně můžete toto jídlo ochutnat k snídani, obědu nebo večeři – může se jíst leckdy a je skvělé s chlebem nebo bramborami.
  10. Cua de Toro
    Skutečnou specialitou španělské a katalánské kuchyně je cua de toro – dušený býčí ocas. Chutná a aromatická omáčka je směsí šťávy z masa, zeleniny a červeného vína. Maso a omáčka se většinou servírují s brambory.
  11. Bombes de Patata
    O bombes de patata se říká, že pocházejí z barcelonské čtvrti La Barceloneta. Jsou to smažené bramborové koule, tradičně plněné masem, ale naleznete také vegetariánské verze. Nejčastěji se jedí jako tapas polité štiplavou bravas omáčkou nebo aioli.
  12. Cargols a la Llauna
    Grilované šneci jsou jednou z delikates katalánské kuchyně. Šneci mají málo tuku a kalorií, ale obsahují mnoho minerálů, vitamínů a bílkovin, a tak se staly oblíbenou pochoutkou nejen v Katalánsku, ale iv celém Španělsku. Připravují se buď na grilu nebo v troubě.
  13. Pa amb Tomàquet
    V Barceloně si rozhodně nenechte ujít pa amb tomàquet – univerzální a jednoduchou pochoutku, která se hodí ke všemu. Jedná se o opečený chléb potřený rajčatovou omáčkou, který se podobá italské bruschette. Chléb se potírá i česnekem a olivovým olejem.
  14. Espinacs amb Panses i Pinyons
    Jednoduchý recept na dušený špenát je katalánskou klasikou. Čerstvý špenát se krátce podusí a promíchá s olivovým olejem, česnekem, sušenými rozinkami a piniovými oříšky, které mu dodají křupavost. Katalánci ho jedí jako zdravou a chutnou přílohu k hlavním jídlům.
  15. Escalivada
    Nejen vegetariáni si v Barceloně mohou pochutnat na zeleninovém pokrmu escalivada. Uzená zelenina se tradičně griluje a je samotná jako tapas nebo doplňuje ryby či maso. Ze zeleniny se běžně používá lilek, paprika, rajče, česnek a cibule.
  16. Pernil Ibéric
    Pernil iberic, známá také jako jamón ibérico nebo iberská šunka je sušená šunka, na které si pochutnávají nejen obyvatelé Pyrenejského (Iberského) poloostrova. Jídá se samotná a nakrájená na velmi tenké kousky. Dát si ji můžete také na opečený chléb či do salátu.
  17. Croquetes
    Sušená šunka se používá také pro přípravu chuťovky, která má své verze snad po celém světě. Španělské krokety se připravují z těsta plněného šunkou, masem nebo jinou náplní podle chuti. Smažené se jedí většinou jako tapas.

10 barcelonských dezertů, na kterých si pochutnáte

  1. Crema Catalana
    Dezert crema catalana je podobný francouzskému crème brûlée. Crema catalana je vlastně pudink z mléka, cukru, žloutek a citrónové kůry dochucený vanilkou a skořicí. Na povrch se nasype cukr, který se karamelizuje, nebo se místo něho používá karamelový toping, avšak ten nepatří do tradičního receptu.
  2. Mel i Mató
    Mató je čerstvý katalánský sýr z ovčího nebo kozího mléka, který se podobá italské ricottě nebo našemu slovenskému tvarohu. Tento sýr se je pouze sladce, nejčastěji s medem ve formu dezertu mel i mató. Občas natrefíte na verzi s ořechy nebo cukrem, avšak ten pravý mel i mató sestává pouze ze dvou ingrediencí.
  3. Llet de Pasqua
    Dezert populární hlavně na severu Španělska v překladu z katalánštiny znamená velikonoční mléko nebo ze španělského překladu smažené mléko (leche frita). Tradičně se tento dezert jedl na Velikonoce a jiné svátky, ale dnes ho Španělé jedí, kdykoli na něj mají chuť. Připravuje se z mléka převařeného s moukou nebo škrobem, vajec, cukru, citrónové kůry a skořice. Zhoustlé mléko se nechá vychladit, nakrájí se, obalí a smaží.
  4. Bunyols
    Smažené koblihy se v Katalánsku jedí hlavně během církevního postního období. Jedí se samotné nebo s kávou, a to nejen v Katalánsku, ale různé verze naleznete také v celém Španělsku, Itálii, Latinské Americe či dokonce na Filipínách. U nás se jim nejvíce podobají koblihy.
  5. Churros
    Churros – katalánsky xurros, jsou podobné bunyols. Nejenže jsou vyrobeny z podobného těsta a smažené, ale jsou také populární ve Španělsku, Portugalsku i Latinské Americe. Jedí se buď samotné obalené v cukru a skořici, nebo s čokoládovou polevou. Můžete je jíst jen tak nebo s kávou, případně s horkou čokoládou.
  6. Menjar Blanc
    Menjar blanc je jednoduchý dezert připravovaný z mandlí, cukru a škrobu. Ochucuje se klasicky skořicí a citrónovou kůrou. V Barceloně a Katalánsku se tento dezert konzumuje už od dávného středověku a Katalánci na něj nedají dopustit.
  7. Carquinyolis
    Pokud jste si už někdy dali kávu v Itálii, carquinyolis vám přijdou povědomé – jsou totiž velmi podobné italským biscottům nebo cantucci. V Barceloně je také ochutnejte právě s kávou, čajem, horkou čokoládou či sladkým vínem. Suché sušenky z mouky, vajec, cukru a mandlí chutnají skvěle samotné is vaším oblíbeným nápojem.
  8. Catànies
    Slaďoučká čokoládová pochoutka je charakteristická pro oblast Vilafranca v Katalánsku, která je od Barcelony vzdálena asi 1 hodinu. Ochutnat ji samozřejmě můžete také v Barceloně a těšit se můžete na vrstvy čokolády, karamelu a oříškové směsi. Dnes existují také různé variace, například kávové, ovocné nebo jogurtové kuličky.
  9. Coca
    Coca je typickým dezertem Vánoc, Velikonoc a oslav Svatojánské noci v Katalánsku. Na těsto nebo do něj se dává například čokoláda, mandle nebo ovoce. Španělé pečou i slanou cocu se slaninou, zeleninou, tuňákem nebo třeba ančovičkami. Ingredience se buď zapečou v cestě, nebo na něm – tak se coca dělá nejčastěji.
  10. Panellets
    Malé chutné kuličky se v Katalánsku jedí nejčastěji v období Svátku všech svatých. Nejen katalánské mandle zdobí tento oblíbený dezert – najdete také verzi s piniovými oříšky. Sladký marcipánový dezert je nejčastěji doplněn sklenkou sladkého vína.

10 nápojů, které je třeba v Barceloně vyzkoušet

  1. Sangrie
    Žádná návštěva Španělska by se neměla obejít bez posezení při sklenici sangrie. Osvěžující alkoholický nápoj obsahuje červené víno, ovoce a různé verze obsahují také brandy, ledovou ovocnou drť či limonádu. Existují také nealkoholické verze, kde se víno nahrazuje hroznovou šťávou nebo ovocnou limonádou.
  2. Cava
    Pokud budete mít možnost, v Barceloně určitě ochutnejte šumivé víno cavu. Až 95 % veškeré cavy se vyrábí v Katalánsku, a tak se stala jedním ze symbolů gastronomie tohoto regionu. Svým charakterem šumivého vína je podobná prosecci nebo šampaňskému, ale milovníci šumivých vín ocení odlišnosti v chuti, která je více citrusová a svěží.
  3. Cafè amb Llet
    Cafè amb llet je typ kávového nápoje podobný capuccinu nebo latte. Tato káva většinou nemá mléčnou pěnu a poměr mléka ke kávě je 1:1. Španělé si ji nejčastěji dopřejí k snídani, ale i po obědě či večeři.
  4. Cafè Trifàsic
    Typickým kávovým nápojem v Barceloně je café trifàsic. Dokáže vás správně „nakopnout“, ale pozor – obsahuje alkohol. Sestává z espressa, občas mléka a alkoholu. Tím může být rum, whisky, koňak nebo jiný podobný alkohol.
  5. Ratafie Catalana
    Tradiční katalánský likér místní znají už stovky, ba až tisíce let. Nasládlý alkohol se vyrábí z vlašských ořechů a pije se velmi studený. Nejčastěji si ho Katalánci dopřejí před jídlem nebo po jídle spolu s dezertem.
  6. Granissat
    Ovocná ledová dřeň je skvělým nealkoholickým osvěžením zejména během dní, kdy slunce pořádně pálí. Nejčastěji má citrónovou příchuť, ale naleznete i různé jiné ovocné variace. Ochutnejte ho buď z barů a restaurací, nebo ze stánku se zmrzlinou.
  7. Víno
    Posezení u tapas perfektně doplňuje sklenici kvalitního vína, po katalánsky vi. Katalánské víno Penedès je oblíbené mezi místními i turisty nebo ochutnejte i jiná španělská vína, která stojí za to, jako například červené víno Rioja. Milovníkům vína se bude líbit vinařství Can Calopa, které se nachází asi 1 hodinu od Barcelony a nabízí ochutnávky vína, jakož i prohlídku samotného vinařství.
  8. Pivo
    Někteří z nás na orosené pivo přes léto nedají dopustit. I v Barceloně je samozřejmostí, že si studené pivko (cervesa) vychutnáte v téměř každém baru či restauraci. Ochutnejte barcelonská piva Moritz, Estrella Damm nebo jiná z mnoha menších a méně známých místních pivovarů.
  9. Orxata
    Nealkoholický nápoj orxata pochází z Valencie, ale vychutnáte si jej iv Barceloně. Vyrábí se z ořechů xufa, tedy šachora jedlého, cukru, mléka a skořice. Nejlepší si jej vychutnáte studený jako osvěžení během horkých letních dnů. Nepleťte si tento nápoj s horchatou z Latinské Ameriky, která je vyrobena na bázi rýže a neobsahuje ořechy.
  10. Vermut
    V Barceloně ochutnejte typický vermut, který si místní rádi vychutnávají jako aperitiv před obědem. Je tak populární, že přátelé se scházejí na něco, co volají l´hora del vermut = hodina vermutu, kdy si tento nápoj spolu vychutnávají samotný, s tapas nebo právě před obědem. V Barceloně dokonce najdete i několik vermuteries – podniků zaměřených na vermut.
  11. Druhé největší město Španělska a hlavní město Katalánska Barcelona je bohaté nejen na památky, architektonické skvosty a krásné pláže, ale také úžasné chutě a čerstvé suroviny. A nejlepší je, že si zde každý najde to své – vegetariáni i milovníci masa či mořských plodů, lehkých chuťovek, kvalitního vína i osvěžujících nápojů si Barcelonu zamilují.

Tip redakce: Nechte se inspirovat chutnými recepty, které z Vás udělají hvězdu kuchyně.


Nejnovější příběhy

- Komerční sdělení -pr článek